SADECE GECE AÇAN MUHTEŞEM ÇİÇEKLER
21 Aralık, ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarım Küre’de en uzun gecenin yaşandığı, kış mevsiminin başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de gündüzler uzamaya, Güney Yarım Küre’de ise kısalmaya başlar. Bu uzun ve soğuk gecede sadece geceleri açan muhteşem çiçekleri okurken içinizin sıcacık olmasını diliyoruz.
Kırmızı, pembe, sarı, mor; kimi zaman da bu renklere bezenmiş çizgili ve benekli çiçekleri olan akşamsefası, aslında tropik olsa da adaptasyon yeteneği ile tüm dünyaya yayılmış durumda. Akşamları açan bu çiçeğin en dikkat çekici özelliği ise aynı bitki kökünde farklı renklere sahip çiçeklerinin olması…
Brahma Kamal, yüksek bölgelerde yetişen ve sadece gece açan bir bitkidir. Hindistan, Myanmar ve Çin’deki Himalayalarda bulunan bu çiçeği doğal ortamı dışında yetiştirmek pek de mümkün değildir. Yerel halk dini törenlerinde bu çiçeği kullanır.
Çoğunlukla Amerika’da yetişen çikolata çiçeği, papatyagiller ailesindendir. Lakota Dağı’nın yalnızca 5 bin metre dolaylarında yetişen ve gece açan bitki, çiçeklenme döneminde etrafına güzel koku yayar.
Hem evde hem dış mekânlarda kolaylıkla yetişebilen ve muhteşem kokusuyla herkesi cezbeden melisa, ilkbaharın sonuna doğru çiçeklenmeye başlar ve sonbaharın sonlarına kadar açar. Melisanın çiçekleri güneş battıktan sonra açılıp koku yaymaya başlar ve gece yarısında eşsiz kokusu zirveye ulaşır.
Kuzey Amerika’da endemik olarak yetişen ay çiçekleri, ilkbahar ve yaz aylarında sadece alacakaranlıkta açan bir bitkidir. Hoş kokusunu sadece çiçeğini açtığında salan beyaz-pembe tonlarındaki ay çiçekleri dolunaya benzetildiği için bu ismi almıştır.
Meksika ve Güney Arizona’nın endemik bir türü olan cereus kaktüsünün güzeller güzeli çiçeği, haziran ve temmuz ayları arasında, yılda bir gün ve yalnızca gece çiçek açar. Tek gecelik ömrü olan beyaz çiçeğinin hoş kokusu sabaha kadar sürer. Bu kaktüs günümüzde oldukça popülerdir, ülkemizde de yetiştirilir ve bu nadir açan çiçeğin tek gecelik hikâyesine cereus severler şahit olur.
6,083 okunma